Vindecarea Emotionala

.

Exista foarte putine fraze in aceasta lume care sunt atat de temut precum “Aveti cancer.” Cand auziti aceste cuvinte care suna ca o sentinta, nici nu va mai ganditi ce marime are, de ce tip este vorba, care este gradul sau de dezvoltare si care sunt probabilitatile de recuperare: nimeni nu doreste vreo clipa sa se confrunte cu aceasta boala. Din pacate, statisticile indica faptul ca exista tot mai multe cazuri de cancer diagnosticate in fiecare an, iar cancerul nu cunoaste limite de varsta sau conditie sociala.
Odata primit acest diagnostic, este de inteles ca pacientii resimt un amestec de emotii negative si profunde de tipul: Ce o sa fac? In cine sa am incredere? Sa urmez recomandarea acestui doctor, sa cer o a doua opinie medicala sau sa incerc un tratament alternativ? Sa lupt pana la capat sau sa ma pregatesc sa mor?
Confruntandu-ne simultan cu atatia factori si decizii pe care trebuie sa le luam, este logic ca devenim vulnerabili si ca experimentam in diferite grade frica, anxietatea, tristetea, culpabilitatea si depresia. In cazul acestei boli este foarte dificil sa ne echilibram starea emotionala, sa ne mentinem speranta in timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia, sa mai avem energia de a ne indeplini in continuare sarcinile zilnice si sa reusim sa ne mai bucuram de micile placeri ale vietii.
Insa tabloul general nu trebuie sa fie atat de negativ: marea provocare pe care o aduce diagnosticul de cancer nu inseamna automat o condamnare la moarte.

Cancerul se poate transforma pentru multe persoane intr-un maestru ascuns, care ne va indica in ce zone ale vietii noastre exista dezechilibre si poate accelera procesul de introspectie necesar pentru a ne vindeca din punct de vedere emotional.
Cum este posibil ca toate acestea sa se petreaca? Raspunsul consta intr-un studiu realizat de Doctor Kelly A. Turner, PhD a Universitatii Harvard si autoarea cartii intitulate Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds (Remisia radicala: cum sa supravietuim cancerului in ciuda tuturor dificultatilor) si care a demonstrat importanta emotiilor in procesul de recuperare.


Cheile remisiei cancerului
Cu toate ca cancerul este considerata o boala serioasa, exista totusi multe persoane care se recupereaza chiar si in aceste cazuri. Unele urmeaza recomandarile medicului specialist, altele urmeaza atat tratamentele medicinei traditionale cat si a celei alternative, iar un al treilea grup respinge medicina occidentala. In cadrul acestor trei grupuri, exista pacienti care obtin o remisie radicala a cancerului, iar acestia au fost studiati de Dr. Turner.

Conform studiilor realizate de aceasta, exista 9 factori cheie pentru a obtine o remisie completa a cancerului. Specialista i-a identificat dupa cum urmeaza, fara a le da o prioritate.


Conform Dr. Turner, factorii cheie in remisia cancerului sunt:
1. Schimbarea radicala a dietei prin includerea alimentelor si suplimentelor naturale
2. Asumarea propriei vindecari si recuperari
3. Ascultarea propriei intuitii
4. Folosirea plantelor si suplimentelor naturale
5. Eliberarea emotiilor reprimate
6. Amplificarea emotiilor pozitive
7. Cautarea si acceptarea sprijinului mediului social
8. Aprofundarea propriilor noastre conexiuni spirituale
9. Gasirea unor motive puternice pentru a ne continua viata


Cel mai interesant aspect referitor la toti acesti factori este acela ca, cu exceptia factorului privind alimentatia si plantele medicinale, celelalte elemente se refera la rezolvarea si vindecarea aspectelor emotionale si spirituale privind propria viata. De ce este atat de importanta aceasta? Raspunsul este urmatorul: atat corpul cat si mintea si spiritul nostru sunt intim si profund relationate.
Dintr-un punct de vedere holistic, bolile nu au doar cauze bio-chimice, ci se stie deja ca exista factori psihici si spirituali care afecteaza echilibrul chimic al corpului nostru. Rezulta deci concluzia evidenta ca atat sanatatea cat si boala nu pot fi intelese in mod izolat. Propria noastra istorie personala, experientele de viata, contextul social si tiparele emotionale: toti acesti factori impreuna joaca un rol fundamental in procesul recuperarii.
Sa analizam in continuare cel de-al cincilea factor cheie mentionat de Dr. Turner si anume eliberarea emotiilor reprimate, iar pentru inceput vom vedea care este definitia emotiilor.


Ce sunt emotiile?
Din punct de vedere fiziologic, emotiile sunt descarcari electrice, chimice si hormonale ale sistemului nostru nervos. Ca atare, emotiile influenteaza in mod direct functionarea multiplelor zone ale corpului nostru, in special a sistemului imunitar.
Emotiile, biologic vorbind, au de asemenea un motiv de a exista. De exemplu, in cazul fricii, exista o functie evolutiva datorita careia aceasta emotie ne poate face sa evitam pericolul: ne temem in mod natural de foc pentru ca stim ca ne putem arde sau chiar muri din cauza lui.
Stresul, la randul sau, este un sentiment care ne poate ajuta sa secretam adrenalina si sa scapam de exemplu de un animal salbatic, evitand astfel sa fim atacati. Iar emotia iubirii exprimata atat fata de un partener de cuplu, cat si fata de proprii copii ne intareste sistemul imunitar, ne face mai putin vulnerabili la bolile mai putin grave precum racelile, gripa, infectiile, dar si fata de bolile cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.
Emotiile sunt necesare pentru supravietuirea noastra ca si individ, dar si pentru supravietuirea speciei. De aceea exista un echilibru intre creier, sistemul nervos, glandele endocrine si sistemul imunitar, care comunica intre ele prin intermediul acestor descarcari electrice, chimice si hormonale pe care le numim emotii.


Care este legatura dintre emotii si cancer?
Este adevarat ca nu mai traim in pesteri si ca nu este necesar sa ne ferim de atacul vreunui animal salbatic, insa rolul emotiilor nu este mai putin important pentru corpul nostru in aceste timpuri moderne. De fapt, rolul emotiilor noastre este in prezent mai important ca niciodata.
Stilul de viata modern tinde sa creeze un dezechilibru emotional la majoritatea oamenilor. Stresul prelungit, lipsa de somn, excesul de munca, expunerea la toxinele medioambientale, consumarea unor alimente de calitate scazuta si lipsite de nutrienti, toti acestia sunt factori care pot crea o stare de disociere in corp, iar, ca si consecinta, rezulta un grad important de deconectare de la propriile noastre emotii.
Iar cand suntem deconectati de la propriile noastre emotii, cand nu le mai recunoastem sau cand nu le lasam sa se manifeste, vorbim de emotii reprimate. In general este vorba de emotii inconstiente, insa uneori reusim sa ne identificam starea emotionala (cum ar fi frica de a primi diagnosticul de cancer), insa de cele mai multe ori nu stim cum sa procedam cu emotia respectiva si sa o lasam sa se exprime. Conform listei oferite de Dr. Turner, a scoate la suprafata emotiile reprimate este un act fundamental pentru a obtine remisia cancerului.


Emotiile reprimate sunt intotdeauna negative?
Nu neaparat. Emotiile reprimate pot avea asociatii negative (precum stresul, mania, teama sau tristetea), insa pot avea de asemenea asociatii pozitive, dar se pare ca mai rar.
De exemplu, atunci cand ne gandim in mod constant la anumite perioade din viata noastra in care eram fericiti, dorind sa retraim acel trecut, suntem deconectati de la propria realitate prezenta si o respingem. In special in cazul pacientilor cu cancer, agatarea de fericirea trecutului poate fi problematica, deoarece aceasta arata ca pacientul respectiv nu doreste sa accepte prezentul, iar sansele de a se mobiliza in vederea vindecarii sunt mici. A trai in trecut si a respinge prezentul, asa cum este el, inseamna a nega insasi viata.
In cazul pacientilor cu cancer mai ales, apare in mod obisnuit neacceptarea bolii actuale, rememorarea vremurilor in care erau sanatosi si fara probleme, iar acestia, de cele mai multe ori, nu doresc sa se centreze asupra “partii negative” pe care o traiesc in prezent. Insa ceea ce se petrece dincolo de aceasta fatada uneori falsa de optimism poate fi de multe ori frica reprimata: frica de a nu se vindeca, frica de reaparitie a cancerului, frica de a nu avea parte de ajutor sau de a nu sti sa-l ceara, frica de a nu mai putea recupera niciodata viata pe care o aveau inainte de a fi diagnosticati cu cancer…


Care este influenta emotiile reprimate asupra procesului de recuperare?
Asa cum am vazut anterior, emotiile sunt descarcari electrice, chimice si hormonale ale sistemului nostru nervos care influenteaza in mod direct functionarea organismului nostru. Atunci cand ne reprimam emotiile, ne reprimam de fapt chiar aceste procese electrice, chimice si hormonale care activeaza diferiti centrii biologici. In special, emotiile negative si emotiile reprimate tind sa inhibe reactiile sistemului imunitar.
Mai exact, reprimandu-ne emotiile ne alteram in mod automat propriul sistem de aparare, deoarece alterarea raspunsurilor chimice si hormonale la nivel celular dezorganizeaza si creeaza haos total in corp.
Acceptarea si exprimarea emotiilor negative nu este intotdeauna un proces usor de realizat, in special daca este vorba de emotii inconstiente. Insa este cu adevarat necesar si important sa ne creem obiceiul de “igiena emotionala”, adica sa lucram cu cu emotiile noastre in mod regulat, sa le scoatem la suprafata si sa ajungem la cauza lor, favorizand astfel restaurarea starii de echilibru fizic, mental si emotional al organismului nostru.


Ce practici emotionale putem sa includem in rutina noastra?
Practicile cele mai indicate pentru eliberarea emotiilor reprimate sunt meditatia, exprimarea recunostintei (se poate tine un jurnal al recunostintei), tehnica de tapping sau EFT si tinerea unui jurnal zilnic in care sa ne exprimam emotiile si starile pe care le experimentam. Prin toate aceste metode de vindecare emotionala se urmareste identificarea si dizolvarea tiparelor negative emotionale si de gandire si inlocuirea lor treptata cu tipare pozitive.
Tehnicile de Eliberare Emotionala sau EFT sunt un ansamblu de tehnici neconventionale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, care se adreseaza atat profesionistilor cat si neprofesionistilor si sunt metode de vindecare si de auto-vindecare atat a problemelor emotionale cat si a celor fizice.
EFT se mai numeste de asemenea acupunctura emotionala, deoarece combina stimularea centrilor energetici de la capetele meridianelor – prin batai usoare (presopunctura) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, in timp ce ne concentram atentia pe ceea ce ne-a provocat durere, amintiri nefericite, emotii care cauzeaza disconfort, anxietate, diferite vicii, pofte, dependente, etc.
Realizarea in mod regulat a acestor modalitati de introspectie si vindecare emotionala va facilita cu siguranta propriul tau proces de recuperare si renastere emotionala.