Retete Lacto Vegetariene Yang 2

.

Va invitam, cu aceasta ocazie, la delicioase, incantatoare si mai ales sanatoase deserturi si bauturi yang.
In acest mod va aratam ca se pot manca bunatati chiar si atunci cand se tine un regim alimentar, de pilda regimul alimentar preponderent Yang. Ba mai mult, unora s-ar putea sa le placa mai mult deserturile si bauturile specifice acestui regim, decat cele „obisnuite”. Am putea adapta vorbele lui Hipocrate, spunand „Desertul sa va fie medicament, iar medicamentul desert!”, pentru ca a tine regim alimentar poate fi chiar mult mai placut decat a manca „obisnuit”.
Iata si delicioasele retete yang mult asteptate!


Dejunul Kollath
Se pun la inmuiat timp de minim 6 ore 150 g faina de grau complet, astfel incat apa sa fie cu un deget deasupra. Separat se pune la inmuiat o mana de stafide uscate. Este important ca stafidele pe care le folositi sa nu contina ulei adaugat si nici conservanti. Dupa acest interval de timp se marunteste miezul de la 10 nuci, se rad 2-3 mere curatate de coaja si se incorporeaza impreuna cu stafidele in faina inmuiata. Se indulceste cu putina miere. Se poate servi cu scortisoara macinata. La dejunul Kollath se pot adauga si alte fructe Yang de sezon (fragi, zmeura, mure, afine, coacaze, merisoare etc.).


Mic dejun cu fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz se pun la inmuiat peste noapte in apa. Dimineata se amesteca cu mar ras, miere si zeama de lamaie; se serveste imediat.


Suc de fragi sau zmeura

Se pun in mixer fragii sau zmeura, miere de albine si un mar curatat si taiat cuburi. Se completeaza cu apa si se mixeaza pana ce toate ingredientele se omogenizeaza.


Salata de fructe Yang
Se aleg fructe Yang (mere, fragi, zmeura etc.), care se taie cubulete (fructele mici se pun intregi). Se adauga nuci pisate, stafide (cat mai naturale, fara ulei adaugat si fara conservanti) si se indulceste cu miere dupa gust. Se poate adauga si scortisoara.


Salata de mere si morcovi

Se dau prin razatoare un morcov si 2 mere decojite. Se adauga nuci macinate, 2-3 linguri de miere de albine, scortisoara si, optional, putina vanilie.


Cocteil de morcovi
Se obtine un suc de morcovi la storcator. Se adauga 2-3 galbenusuri de oua de tara daca se doreste, putin suc de mere daca vrem ca bautura sa fie putin acrisoara, iar daca sucul nu este suficient de dulce, putina miere. Se pot adauga si nuci macinate, dupa care se mixeaza bine.


Cocteil de mere

Se curata de coaja 2 mere, se taie felii eliminand cotorul si se introduc in mixer. Se adauga miere, scortisoara, apa minerala si, daca se doreste, 2-3 galbenusuri de oua de tara. Se mixeaza pana se zdrobesc complet merele.


Clatite cu mere
Se prepara o pasta de clatite din faina de grau integral diluata cu apa si putina sare, la care se adauga mere curatate de coaja si rase, coaja de lamaie sau de portocala rasa si scortisoara macinata. Se formeaza clatite cu ajutorul unui polonic si se rumenesc in ulei incins. Se ruleaza; se servesc. Se pot face si clatite mai mici, care se ruleaza si se servesc cu ajutorul unei scobitori.


Mere la cuptor
Se scot casutele de seminte de la mere, avand grija sa nu se gaureasca de tot. Se umplu merele cu pasta de susan (tahini) si se introduc si stafide (cat mai naturale, fara ulei adaugat si fara conservanti). Se coc la cuptor la foc mic.


Mere in aluat
Se prepara un aluat din grau integral cu apa, 3 linguri de ulei presat la rece si sare. Se intinde o foaie subtire si se taie bucati astfel incat sa se poata infasura un mar. Se pregatesc merele ca in reteta „Mere la cuptor” si se imbraca in aluat care se intinde deasupra marului prin presarea cu degetele. Se pun merele intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor (care a fost incins dinainte).


Compot de mere si gutui
Se curata merele si gutuile si se taie felii subtiri sau cubulete. Se pune apa la fiert, iar cand clocoteste se adauga merele si gutuile taiate. Se fierbe pana se inmoaie fructele; se adauga scortisoara. Se serveste cald, cu putina miere dupa gust.


Hrisca cu mere
Se curata de coaja 6 mere si se rad pe razatoarea mare. Se fierbe ½ kg de hrisca, apoi se adauga merele rase. Se acopera cu un capac si se da la cuptor timp de 10 minute. Se adauga apoi coaja de lamaie rasa. Se lasa la racit si se adauga miere dupa gust.


Hrisca cu miere si migdale
Hrisca se spala, se scurge si se pune la fiert cu putina sare. Dupa ce bobul se inmoaie, se scurge hrisca de apa. Se adauga migdale usor prajite si taiate marunt, iar dupa ce se raceste, se adauga miere dupa gust.


Hrisca cu branza si miere
Se fierbe hrisca, apoi se scurge de apa. Se adauga branza de capra, nuci macinate si, daca se doreste, turmeric si scortisoara macinata dupa gust; se amesteca, se lasa la racit, apoi se adauga miere de albine.


Grau fiert cu mere si nuci

Se fierbe graul in apa cu putina sare, dupa aceea se scurge de apa, se amesteca cu mere curatate de coaja si rase, nuci macinate, putina miere dupa gust si scortisoara macinata.


Orez cu migdale sau nuci

Se fierbe orezul integral si apoi se adauga putin ulei presat la rece. Deasupra se presara migdale sau nuci si stafide. Se indulceste cu miere.


Budinca de orez cu mere
Se tapeteaza o cratita si se pune in ea un strat de orez fiert amestecat cu putin ulei de susan presat la rece, 2-3 galbenusuri de oua de tara si, optional, stafide (cat mai naturale, fara ulei adaugat si fara conservanti); se pune apoi un strat de mere taiate felii sau rase, amestecate cu scortisoara macinata, apoi iar orez, stafide, mere, ultimul strat fiind de orez. Deasupra se toarna unt de soia si se presara cu nuci pisate. Se coace la cuptor 15-20 de minute.


Budinca de mei
Se incalzesc pe aburi 2 cani apa. Se introduce ½ cana faina de mei, care se fierbe pe aburi timp de 30 de minute. Se serveste calda, cu adaos de miere dupa gust.


Budinca de mei cu afine
Se prepara o budinca din faina de mei si apa, in proportie de 5 parti apa la o parte faina de mei. Se fierbe 25-30 de minute. Cand e gata se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca un pic si se adauga afine din abundenta. Se recomanda in caz de diaree.


Crema de secara
Se fierb 2 cani apa si se adauga peste o cana faina de secara, amestecand continuu, pana la omogenizare. Se adauga putina sare si se pune compozitia la foc mic aproximativ 15 minute, amestecand in acest interval de timp. Se serveste calda, cu ulei presat la rece si miere dupa gust.


Papanasi cu branza de capra
Se amesteca faina de grau integrala cu branza de capra, parti egale. Se adauga 2-3 galbenusuri de oua de tara, 3-4 linguri de ulei si putina sare. Daca aluatul obtinut este prea tare se mai dilueaza cu apa. Se ia cu lingura aluat si se pune in ulei incins. Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti, papanasii se scot din ulei; se servesc calzi sau reci, cu putina miere daca se doreste.
Papanasi fierti Se amesteca in parti egale faina de hrisca si faina de orez. Se adauga branza de capra, 2-3 oua de tara batute spuma, sare dupa gust, 2-3 linguri de ulei presat la rece. Se dilueaza cu apa pana devine un aluat suficient de moale. Se fac galuste de 2 cm diametru si se pun sa fiarba la foc mic in apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert se scot cu paleta si se adauga putin ulei si miere dupa gust. Se servesc calzi.


Crochete de susan
Se face un aluat din apa, 2 cesti faina integrala, 2 linguri susan si scortisoara. Se intinde si se taie fasii care se prajesc in ulei pana devin crocante. Se pot face diverse forme. Se pot face si din faina integrala de grau amestecata cu malai in parti egale. De asemenea se pot face inlocuind faina de grau integral cu faina de hrisca.


Crochete de mei
Se amesteca faina de mei si faina de grau integral in parti egale. Se adauga alune, nuci sau migdale taiate fin. Se amesteca cu apa si se framanta pana se obtine un aluat ca la crochetele de susan. Se procedeaza apoi identic.


Halva de gris
Se rumeneste o ceasca de gris din grau integral in 4 linguri de ulei presat la rece. Se adauga 2 linguri de stafide (cat mai naturale, fara ulei adaugat si fara conservanti) si un mar curatat si taiat in bucati. Se toarna apoi apa in acest amestec de patru ori cat volumul sau si putina sare. Se fierbe la foc moale si, dupa ce s-a ingrosat, se adauga doua lingurite de scortisoara si 4 linguri pasta de susan. Se toarna intr-o forma si se lasa sa se raceasca.


Clatite cu branza si coacaze negre
Se prepara o pasta de clatite din faina de grau integral diluata cu apa si putina sare; se prajesc clatitele in ulei incins. Se freaca branza de capra pana devine cremoasa; se adauga galbenus de oua de tara si coaja de lamaie rasa, apoi se incorporeaza coacazele. Se umplu clatitele cu aceasta crema, se ruleaza; se servesc. Se pot folosi si coacaze rosii, sau se pot inlocui coacazele cu merisoare proaspete.


Prajitura de susan
Se prajesc semintele de susan si se zdrobesc. Separat se inmoaie trei linguri de faina de grau integral cu apa si putina sare; se fierbe apoi terciul obtinut pana se ingroasa. Se adauga susanul si putina miere, apoi se pune intr-o forma. Se lasa sa se raceasca. Se serveste cu nuci, migdale si fistic taiate marunt. Se poate face aceasta prajitura si cu pasta de susan (tahini).


Prajitura de migdale
Se face un aluat din faina integrala, ulei presat la rece, sare si putina apa; se garniseste o tava cu aluat. Se freaca branza de capra pana devine cremoasa, se adauga 2 galbenusuri de oua de tara, putina vanilie si migdale tocate si usor prajite sau faina de migdale. Se toarna aceasta compozitie peste aluat; se orneaza cu migdale feliate; se poate presara si nucsoara macinata. Se coace la cuptor 30-40 de minute. Se poate prepara si cu lapte proaspat de capra, oparit in prealabil, in loc de branza.


Prajitura de merisoare cu migdale
Se garniseste o tava cu aluat preparat din faina integrala de grau, ulei presat la rece, sare si apa. Se freaca branza de capra pana devine cremoasa, se adauga merisoare proaspete, se omogenizeaza; se intinde aceasta compozitie peste aluat. Peste crema de branza se pun merisoare. Se coace la cuptor 20-30 de minute; se scoate si se adauga deasupra un amestec din putina faina integrala, ulei presat la rece si migdale maruntite si prajite. Se da la cuptor si se mai coace 10-15 minute.


Prajitura de branza de capra si coacaze negre
Se face un aluat din faina integrala, ulei presat la rece, putina sare si apa. Pentru umplutura se amesteca branza de capra cu 2 galbenusuri de oua de tara, putina faina integrala, putina sare, o lingura de busuioc proaspat tocat marunt si cateva cani de coacaze negre proaspete. Se garniseste o tava cu aluat, se adauga umplutura; se orneaza cu migdale feliate, apoi se coace la cuptor aproximativ 30 de minute.


Prajitura de mere
Din faina de grau complet, apa, sare si 2-3 galbenusuri de oua de tara se face o coca potrivit de tare. Se imparte in doua. Se prepara umplutura din mere rase, stafide, scortisoara si nuci macinate. Jumatate din aluat se intinde pe fundul tavii peste care se pune umplutura si deasupra se aseaza cealalta jumatate de aluat. Se unge cu ou de tara si se presara cu nuci macinate. Se coace la foc potrivit aproximativ o ora. Dupa ce se scoate din cuptor si se mai raceste putin se toarna deasupra un sirop din miere si apa.


Placinta de mere

Se face un aluat din o ceasca de faina integrala, 3 linguri de ulei presat la rece (se poate folosi ulei de susan), sare, scortisoara, coaja de portocala rasa si putina apa. Se imparte aluatul in doua parti egale. Se garniseste o tava cu jumatate de aluat; se aseaza pe aceasta bucati de mere, stafide, nuci, scortisoara. Se acopera cu o foaie facuta din cealalta jumatate de aluat; se toarna deasupra un sos din faina integrala de grau, 2 galbenusuri de oua de tara, 2 linguri de ulei presat la rece si apa. Se coace la cuptor 30-40 de minute.


Placinta de dovleac
Se ia ½ kg de dovleac care se taie bucati. Se caleste putin o ceapa taiata marunt in ulei presat la rece si putina apa si se adauga dovleacul, apa si sare. Se fierb impreuna. Pentru foaia de placinta se procedeaza la fel ca la placinta de mere. Se intinde din jumatate de compozitie o foaie care se aseaza intr-o forma de tarta. Se pune apoi compozitia de dovleac peste care se aseaza bucati de mere. Se acopera cu o foaie facuta din cealalta parte de compozitie. Se unge cu galbenus de oua de tara, se decupeaza o cruce deasupra, cu un cutit. Se coace la cuptor timp de aproximativ o ora.


Placinta de castane comestibile si mere

Se fierb castanele in apa, se curata de coaja, se adauga scortisoara, coaja de portocale rasa si se amesteca obtinand o pasta ca pentru placinta de dovleac. In continuare se procedeaza la fel ca pentru placinta de dovleac.


Tarta de mere
Se amesteca intr-un castron faina integrala de grau, putin ulei presat la rece si apa, pana se obtine un aluat omogen. Se framanta acest aluat, apoi se imparte in doua. Se ia o portie si se pune intr-o tava pentru tarta. Se pun deasupra mere decojite, scobite si taiate in felii subtiri, stafide (cat mai naturale, fara ulei adaugat si fara conservanti), cuisoare si scortisoara macinata. Se toarna putina apa pe margini. Se intinde restul de aluat si se pune deasupra tartei. Se preseaza bine marginile, se face o gaura la mijloc si se lasa la frigider 20 de minute. Se stropeste cu apa, se presara seminte de susan si se pune la cuptorul bine incins timp de 30-40 de minute.


Tarta de merisoare
Se prepara un aluat ca la tarta de mere; optional, se pot adauga si 2 galbenusuri de oua de tara in compozitie. Se tapeteaza o tava cu aluat; deasupra se pun merisoarele (daca se folosesc merisoare uscate, acestea vor fi inmuiate si stoarse inainte) si scortisoara macinata; se coace in cuptorul incins timp de 30-40 de minute.


Tarta de afine

Se prepara un aluat ca la tarta de merisoare. Se tapeteaza o tava cu jumatate din aluat; deasupra se pun afinele si scortisoara macinata; se poate adauga si coaja de lamaie rasa. Se intinde aluatul ramas si se taie in benzi late, care apoi se aranjeaza sub forma de zabrele deasupra tartei. Se preseaza bine marginile, apoi se da la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Aceeasi reteta poate fi preparata si cu coacaze.


Lapte de soia
Se pun 500 g de soia intr-un vas si se adauga apa cat sa acopere soia. Se lasa la inmuiat 12 ore. Apoi se spala bine, se adauga apa proaspata si se pune la fiert, dar nu intr-un vas de aluminiu. Se schimba apa in timpul fiertului de 2 ori. Dupa ce a fiert cel putin 2 ore la foc mic, se strecoara si se da prin masina de tocat carne. Se pune intr-un sac de tifon, iar sacul se pune intr-un vas mare in care se adauga 2 l de apa calduta. Se framanta bine sacul cu soia de mai multe ori. Lichidul obtinut se pune intr-un alt vas. Se mai adauga 2 l de apa calduta peste pasta ramasa si se repeta procedeul de strecurare. Apoi se amesteca lichidul rezultat cu cel obtinut prima data. Se fierbe acest lichid 20 de minute amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se ia de pe foc. Se serveste ca laptele obisnuit.

  
  
  

Marturiile clientilor

 

Locuiesc in Italia si in urma cu 3 luni am urmarit o emisiune cu doamna doctor Mihaela Olaru care vorbea despre prevenirea si tratarea chisturilor...

Luiza - 40 ani

Vezi mai multe marturii
 
  




  

Newsletter

 
Vrei sa fii informat prin email despre reduceri, promotii si noutati?





  

  

Oferte speciale