Retete Lacto Vegetariene Yang

.

Va oferim o selectie de retete delicioase ce pot fi preparate si consumate in cadrul regimului alimentar preponderent Yang.
Este foarte important sa retineti ca legumele nu se calesc niciodata in ulei, ci intr-un amestec de ulei cu apa, proportia fiind de o lingura cu apa la o lingura cu ulei! Acest lucru este valabil nu numai in cazul acestui regim, ci este general valabil.


Paine Oshawa
Se amesteca patru parti de faina de grau integral (de preferinta cat mai proaspata, daca se poate chiar din recolta anului), doua parti de faina de castane comestibile si doua parti de faina de hrisca. Se adauga ulei de floarea soarelui presat la rece, nuci si stafide, apoi se framanta totul cu apa. Se coace in forme unse cu ulei si se unge deasupra cu galbenus de ou de tara.


Paine integrala
Se framanta 1 kg de faina de grau integral, 1 lingurita de tataneasa data prin razatoare, fara coaja, apa calduta si putina sare si se lasa apoi la crescut. Se fac chifle mici si se pun la cuptor in tava tapetata cu faina (fara ulei). Se poate prepara si fara tataneasa, adaugand si faina de hrisca.


Pizza
Se realizeaza un aluat din faina integrala de grau, apa si putina sare, care se intinde si se pune intr-o forma unsa cu ulei. Se pregatesc apoi legumele: cepele, dovleceii, conopida se taie feliute subtiri. Se adauga condimente Yang, se amesteca, apoi se pun peste coca intinsa in vasul pentru cuptor. Se da la cuptor 45-50 de minute, la foc mic. Cu 15 minute inainte de a fi gata, se scoate pizza din cuptor si se presara peste ea branza de capra. Se da din nou la cuptor.
Sos de soia Se toaca o ceapa, se caleste in putin ulei de floarea-soarelui presat la rece amestecat cu putina apa, dupa care se adauga inca o ceasca de apa si trei linguri de faina de soia. Se amesteca totul bine, se sareaza putin si apoi se fierbe la foc mic.


Crema de soia
Se spala soia si se lasa la inmuiat timp de minim 12 ore. Apoi se fierbe bine, schimbandu-i apa o data (se adauga doar apa clocotita, altfel ramane cruda). Dupa ce se mai raceste putin, se dau boabele de soia fierte prin masina de tocat. Se amesteca cu ulei presat la rece, sare, zeama de lamaie si se adauga condimente dupa gust. Pentru ca soia este foarte grasa, aceasta crema se poate servi impreuna cu un terci facut doar din faina de orez. Se poate adauga si putin usturoi pisat.


Crema de hrisca

Se pun la rumenit faina de hrisca in proportie de doua linguri la o lingura de ulei presat la rece. Dupa ce s-a rumenit se adauga doua cesti de apa si se lasa sa fiarba pana la ingrosare. Se sareaza dupa gust si se condimenteaza. Se poate adauga si patrunjel tocat marunt. Se poate servi cu crutoane.


Soba-gaki (Crema de hrisca: reteta japoneza)
Intr-o cratita se pune apa la fiert pana da in clocot. Se pune „in ploaie” faina de hrisca si sarea; se lasa sa fiarba. Se dilueaza 2 linguri pasta de susan (tahini) in putina apa, se sareaza dupa gust. Aceasta va servi ca sos pentru crema de hrisca.


Taitei de hrisca
Se bat galbenusurile de la 2 oua de tara cu sare, cu ½ kg de faina de hrisca si putina apa. Se framanta si se formeaza o coca ceva mai tare, care apoi se intinde sub forma unei foi de 3-4 mm grosime. Foaia se ruleaza, dupa care se taie felii cat mai subtiri, care apoi se desfac si se fierb in apa clocotita cu sare. Se scurg de apa; se adauga ulei de masline presat la rece si condimente dupa gust. Se pot servi cu sos de soia.


Mancare de hrisca
Se calesc in ulei presat la rece amestecat cu putina apa si sare un morcov ras si o ceapa taiata marunt. Se adauga hrisca spalata si apa si se lasa sa fiarba aproximativ 15 minute. Se adauga pasta de susan, patrunjel tocat si condimente dupa gust.


Hrisca cu dovlecei
Se spala si se curata de coaja dovleceii, apoi se taie in felii sau cuburi de marime potrivita. Se curata, se spala si se taie marunt ceapa, apoi se inabusa, impreuna cu dovleceii, intr-un vas cu ulei presat la rece si putina apa. Se alege si se spala bine hrisca, dupa care se adauga la dovleceii inabusiti. Se adauga putina sare si se da la cuptor, intr-un vas acoperit, aproximativ 15 minute. La sfarsit se adauga patrunjel tocat marunt si se amesteca totul foarte bine. Se lasa la racit, apoi se serveste.


Hrisca cu branza de capra
Se alege si se spala bine hrisca, dupa care se pune la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce da in clocot se mai lasa putin sa fiarba la foc mic. Cand e gata se ia de pe foc si se adauga condimente dupa gust, branza de capra si patrunjel verde. Aceeasi reteta se poate prepara si cu hrisca ce a fost inmuiata timp de cateva ore in apa cu sare.


Mancare de porumb

Se toaca o ceapa marunt si se caleste intr-un amestec de ulei presat la rece si apa, in proportia de o lingura de ulei la o lingura de apa. Se adauga boabele a trei stiuleti de porumb si de trei ori volumul lor de apa. Se sareaza si se lasa sa fiarba inabusit, amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde. Se condimenteaza cu busuioc sau coriandru. Se poate servi cu sos de soia.


Mamaliga cu legume
Se curata si se spala napi, morcovi, ceapa si praz, apoi se taie in bucati mari si se calesc intr-un amestec de ulei presat la rece si putina apa. Se mai adauga apa si se lasa sa fiarba. Separat se rumenesc 3 linguri de malai in 3 linguri de ulei. Se amesteca cu apa pentru a se obtine o pasta, care se rastoarna peste legumele semifierte. Se sareaza dupa gust si se lasa sa fiarba impreuna la foc mic. O reteta asemanatoare se poate prepara inlocuind faina de porumb cu faina de mei.


Fasole Adzuki cu fidea

Se spala fasolea Adzuki, apoi se fierbe pana se inmoaie. Se adauga putina sare, dupa care se amesteca cu fidea din faina integrala de grau fiarta separat.
Cum se prepara fideaua din grau integral: Se amesteca faina integrala de grau cu foarte putina apa astfel incat sa se obtina un aluat cu o consistenta tare. Din acest aluat se intinde o foaie subtire, pe o masa pe care s-a presarat faina. Se presara si deasupra faina si se ruleaza. Se taie din ruloul obtinut feliute fine care se desfac si se obtine astfel fideaua. Se poate trece printr-o sita pentru a elimina faina in exces. Se fierbe in apa clocotita cu putina sare.


Orez cu fasole Adzuki
Se fierbe partial orezul integral; se adauga fasole Adzuki, partial fiarta. Se sareaza si se lasa sa clocoteasca impreuna. Daca se foloseste o cratita cu presiune, se pot fierbe orezul integral impreuna cu fasolea Adzuki, ambele crude, inca de la inceput. Acest preparat este recomandat in caz de afectiuni ale rinichilor, splinei, pancreasului.


Orez cu legume Yang

Se curata si se spala, apoi se dau pe razatoare 2-3 morcovi potriviti, se toaca marunt 2-3 cepe, o varza mica sau o bucata dintr-una mare si se calesc impreuna in ulei presat la rece amestecat cu putina apa si o cana de orez. Se adauga o cantitate tripla de apa fierbinte, sare dupa gust. Dupa ce a fiert, se adauga patrunjel si marar tocat, precum si condimente Yang. Se serveste cu salate Yang.


Pilaf de orez cu urzici

Se spala si se fierb urzicile intr-o cantitate ceva mai mare de apa cu sare. Se scot urzicile si se toaca marunt. In apa in care au fiert se adauga o cescuta de orez, o ceapa taiata fin si un morcov dat pe razatoarea mica. Dupa ce au fiert, se adauga urzicile tocate, ulei presat la rece si sare (daca mai este nevoie).


Urzici cu hrean
Urzicile se aleg si se spala in mai multe ape. Se pun apoi intr-o tigaie cu ulei cald si putina apa si se inabusa 10 minute. Se adauga sare, hrean ras si zeama de lamaie.


Crema de orez
Se fierbe orezul foarte bine in apa cu sare pana devine sfaramicios. Se poate adauga si o ceapa taiata foarte marunt. In cazul in care orezul este mai tare se poate face un terci din faina de orez. Dupa ce se ia de pe foc se adauga 2 galbenusuri crude de oua de tara, iar dupa ce se mai raceste un pic se freaca la mixer adaugand putin cate putin ulei de masline presat la rece si zeama de lamaie, pana creste ca o spuma. In final se pot adauga marar si patrunjel tocate marunt, precum si alte condimente Yang dupa gust.


Legume Yang la cuptor

Se taie in bucati medii morcovi, patrunjel radacina, telina si putina ceapa, dupa care se aseaza intr-un vas termorezistent. Se adauga ulei presat la rece si apa, se presara condimente Yang dupa gust, apoi se da la cuptor. Cand e gata se poate servi cu patrunjel verde si seminte de susan crude sau coapte.


Morcovi cu dovlecei la cuptor

Se taie morcovii rondele si dovleceii cubulete, se aseaza in vas, apoi se adauga apa si ulei presat la rece, putina sare si condimente Yang dupa gust. Se serveste cu patrunjel verde.


Dovleac la cuptor

Se taie dovleacul in bucati mari si se presara putina sare. Se pun bucatile in cuptorul incins si se coc aproximativ 1 ora. Dupa ce se scot din cuptor se pot stropi cu sos de soia. Dovleacul astfel preparat este recomandat in caz de diabet.


Ciorba de dovleac
Se pregatesc 250 g dovleac, morcovi, o ceapa, marar sau patrunjel verde, ulei de masline presat la rece, sare, patru linguri de faina. Ceapa se taie in bucati mici care se calesc intr-un amestec de ulei si apa. Se adauga dovleacul taiat in bucatele mici si se pune totul la fiert in putina apa. Se sareaza moderat. Se amesteca bine totul, iar pasta rezultata se fierbe impreuna cu faina rumenita in ulei. In final se adauga morcovii fierti taiati felii, marar tocat sau patrunjel. Se poate servi aceasta ciorba cu paine de grau integral facuta in casa sau cu crutoane.


Supa-crema de morcovi
Se calesc in ulei de masline si putina apa ceapa si prazul. Dupa aproximativ 5 minute se adauga ghimbir radacina, coriandru si frunze de dafin si se mai lasa aproximativ 2 minute. Se adauga morcovii si prazul, impreuna cu 2 cani de apa si sare dupa gust. Se fierbe la foc mic pana ce morcovii devin foarte fragezi. Se ia de pe foc si se paseaza pana ce supa devine cremoasa. Se adauga usturoi tocat marunt si alte condimente Yang dupa gust. Se serveste cu patrunjel verde.


Supa de morcovi si telina
Se pun la fiert morcovi taiati rondele, telina si patrunjel radacina. Cand au fiert legumele se adauga turmeric si ghimbir pulbere, precum si alte condimente dupa gust. Se adauga si putin ulei de floarea soarelui presat la rece. Optional se paseaza pana ce devine ca o crema. Se serveste cu patrunjel verde.


Supa de legume cu orez
Se curata, se spala si se pun la fiert un morcov taiat rondele, un patrunjel taiat cubulete, o ceapa tocata. Se adauga apoi si o mana de orez. Dupa ce au fiert, se ia de pe foc, se amesteca bine si se pun 2 catei de usturoi (dupa gust) tocati marunt, 2 galbenusuri de oua de tara emulsionate cu 2 linguri de ulei de masline presat la rece, marar si patrunjel verde tocat, condimente Yang dupa gust.


Supa de legume cu galuste
Se curata, se spala bine si se toaca fin o ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel si putina varza. Se pun la fiert in apa cu putina sare. Se adauga galustele din faina de grau complet (facute din faina de grau complet, apa, sare si un galbenus de ou de tara). Cand sunt fierte se ia supa de pe foc si se adauga 2 linguri de ulei de masline presat la rece, patrunjel si marar verde tocate marunt, eventual alte condimente Yang dupa gust.


Supa ruseasca de mei

Se taie 2 cepe mijlocii vertical, in cinci bucati, apoi in fasii inguste, oblic. Se calesc intr-un amestec de ulei presat la rece si putina apa, pana se ingalbenesc; se adauga un nap mic, se caleste totul timp de 2 minute; apoi se adauga 1 litru de apa. Cand clocoteste, se adauga 2 linguri mari de mei si sare dupa gust.


Supa gradinareasca
Se curata, se spala bine si se taie morcovi si o hasma in bucatele mici; se pregatesc bucatele de varza de Bruxelles, care se adauga la morcovii si hasma taiate. Se rumeneste usor amestecul intr-un amestec de ulei presat la rece si putina apa. Se mai adauga apa si se fierbe. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust.

  
  
  

Marturiile clientilor

 

Locuiesc in Italia si in urma cu 3 luni am urmarit o emisiune cu doamna doctor Mihaela Olaru care vorbea despre prevenirea si tratarea chisturilor...

Luiza - 40 ani

Vezi mai multe marturii
 
  




  

Newsletter

 
Vrei sa fii informat prin email despre reduceri, promotii si noutati?





  

  

Oferte speciale