Moringa Oleifera - "Arborele Vietii" sau "Copacul lui Dumnezeu"

.

Moringa Oleifera - "Arborele Vietii" sau "Copacul lui Dumnezeu" este un arbore ce se cultiva in prezent in Africa, Arabia, Caraibe, America de Sud si Asia. Aceasta a devenit in ultimii ani un important motor al dezvoltarii rurale in zonele in care este cultivat. Creste rapid, este rezistent la seceta si poate ajunge la inaltimea de 10-12 metri.


Absolut toate partile arborelui Moringa pot fi folosite si consumate pentru o sanatate mai buna si mai rezistenta. De aceea, si este numit “Arborele Vietii”.
Arborele Moringa Oleifera are o varietate impresionanta de utilizari medicale datorita continutului extrem de bogat in nutrienti. Diferitele parti ale acestui arbore contin numeroase minerale si sunt o sursa importanta de proteine, vitamine, beta caroten, amino acizi si multe alte substante benefice pentru organismul uman. Moringa Oleifera este utilizat in scop medical pentru prevenirea sau tratarea unui numar impresionant de afectiuni precum anemie, artrita, dureri articulare, astm, cancer, diabet, epilepsie, afectiuni gastrice, dureri de cap, presiune arteriala ridicata, pietre la rinichi, afectiuni ale tiroidei, infectii etc.

.

Studii si Intrebuintari Moringa
Valoarea care reprezinta potentialul antioxidant, respective ORAC, inregistrata in Moringa este neegalata. Antioxidantii inlatura compusii de oxigen agresivi, asa numitii radicali liberi, vinovati pentru bolile degenerative si imbatranirea prematura. Laboratorul independent de testare pentru chimia alimentelor "Institutul Prof. Dr. Georg Kurz GmbH" din Koln a cercetat pulberea de frunze Moringa cultivate intr-un mediu ecologic in Tenerife si punctajul ORAC a fost de 75000, punctaj care nu a fost atins de nici o alta planta.


Arborele Moringa are o intrebuintare si o valoare deosebita, fiind folosit pentru curatarea apei in tarile subdezvoltate unde mor anual mii de oameni datorita apei contaminate.
Un copac comestibil cu o valoare a substantelor nutritive si o putere curativa nemaiintalnita pana acum.


Fiecare parte a arborelui – flori, scoarta, frunze, rasina, radacini, seminte – poate fi folosita si detine puteri curative. In multe spitale din India pacientii sunt tratati cu Moringa. In Nicaragua pulberea Moringa se adauga in apa de fierbere a orezului, in Thailanda crengile tinere sunt taiate si servite cu sos sau in supa. De asemenea frunzele tinere pot fi pregatite precum spanacul. Fructele necoapte pot fi pregatite precum fasolea, avand gust asemanator celui de sparanghel. Din seminte se obtine ulei de Moringa folosit pentru uz extern.
Srotul rezultat in urma presarii pentru ulei poate fi folosit ca si ingrasamant sau furaje pentru animale. Productia de lapte a vacilor hranite cu frunze Moringa va creste de la 7 la 10 litri/zi. Bovinele hranite cu Moringa vor lua in greutate 1200 gr in loc de 900 gr/zi. Cu 100-130 tone/hectar, Moringa oleifera ofera cea mai mare cantitate de biomasa dintre toate plantele utilitare. In comparatie cu Mischantus sinensis si Hanf care produc maxim 40 de tone.


Arborele Moringa poate fi benefic si pentru alte plante datorita citochinelui care ii permite sa creasca pana la 6 metri intr-un an. Presarea mugurilor de Moringa si dizolvarea in apa a substantei duce la obtinerea unui spray care are un efect de crestere daca se aplica pe plantele utilitare de orice fel. Plantele produc fructe mai multe si mai mari. Experimente au fost facute pe culture de arahide, soia, porumb, rosii, pepeni, cafea, fasole neagra, trestie de zahar etc. Pe langa cresterea recoltei au crescut si valorile nutritive ale produselor cultivate.


Beneficiile arborelui de Moringa Oleifera sunt recunoscute inclusiv in tratate de specialitate, au facut obiectul a numeroase studii extensive si sunt prezentate pe site-urile de medicina de incredere drept alternative naturale de tratare, preventie si control a unui numar mare de boli. Produsele naturale obtinute din frunzele, uleiul si alte parti ale acestui arbore sunt folosite pentru anemie, artrita, reumatism, astm, cancer, diabet, probleme de tranzit intestinal, epilepsie, dureri stomacale, pietre la rinichi, retentie de apa, probleme tiroidiene, infectii, reducerea inflamatiilor, cu rol afrodisiac, intarirea sistemului imunitar, cresterea productiei de lapte matern.

.

Beneficii Moringa
Frunzele de Moringa, din care se face ceaiul si care se pot utiliza in forma lor naturala, in infuzii, au efecte benefice asupa ulcerului gastric, contin multe proteine si fibre. Putand fi consumate si in mancare (biscuiti sau ciorbe), acestea imbunatatesc nivelul de fier din organism, fiind o prescriptie foarte des intalnita si in cazul anemiei. De asemenea, frunzele pot actiona ca antiinflamatoare si antidezinfectante atunci cand sunt puse pe rana sau pe o zona a corpului afectata.


Semintele de Moringa au proprietati antibiotice si antiinflamatorii, trateaza artrita, reumatismul, guta si crampele. De asemenea, ele pot fi folosite pentru realaxare si pentru diverse infectii ale pielii. Iar, ingerate, acestea pot determina intarzieri ale senzatiei de foame, ceea ce le transforma in ajutoare utile pentru cei care doresc sa tina diverse diete.


Uleiul de Moringa este folosit de comunitatile africane pentru tratarea afectiunilor la stomac, dar are efecte si asupra parului, facand ca acesta sa devina mai rezistent si mai stralucitor. De asemenea, acesta poate fi folosit inpotriva arsurilor solare, pentru detoxifiere si este ideal pentru a reda pielii aspectul moale si catifelat afectat de actiunea agentilor externi ca praful si polenul.


De asemenea, arborele Moringa este utilizat si in realizarea unor creme si lotiuni care protejeaza pielea si o mentin curata.


Gelul de dus cu Moringa nu permite inflamarea si iritatiile, iar crema de fata este recomandata datorita proprietatilor ei hidratante si antibacteriene.
Sapunul de Moringa este realizat din frunzele arborelui si este utilizat de catre populatiile africane pentru a trata diversele afectiuni ale pielii. Acesta actioneaza si impotriva imbatranirii, tinand pielea mai hidratata si catifelata.


Folosit in numeroase cure, Moringa Oleifera recomandat pentru orice tip de diete, inclusiv cele in lupta cu kilogramele in plus, dar si dietele speciale impuse persoanelor care sufera de diverse boli, calitatile aproape miraculoase ale arborelui de Moringa Oleifera si suplimentelor alimentare obtinute din frunzele si alte parti ale acestuia nu se termina aici.


Pudra din frunze de Moringa are un excelent raport de carbohidrati la fibre, respectiv 2 la 1, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 2 grame de carbohidrati, aceasta contine si un gram de fibre. In mod normal un raport de 10-1 este considerat sanatos, iar un raport de 6-1 este recomandat pentru mai toate dietele. Singurele plante care se apropie de acest raport sunt semintele de in si semintele de chia.

.
Continut Moringa Oleifera
Moringa este planta superlativelor, fiind planta cea mai bogata in vitamine din intreaga lume.

Pulberea din frunze Moringa contine:
de doua ori mai multe proteine decat soia
de sapte ori mai multa vitamina C decat portocalele
de patru ori mai multa vitamina A decat morcovii
de saptesprezece ori mai mult calciu decat laptele
de douazeci si cinci de ori mai mult fier decat spanacul
de cinsprezece ori mai mult potasiu decat bananele
de sapte ori mai multa vitamina B1 si B2 decat drojdia
de sase ori mai mult folifenoli decat vinul rosu
de patru ori mai mult acid formic decat ficatul de vita
de patru ori mai multa vitamina E decat graul incoltit
de doua ori mai mult magneziu decat meiul brun
de doua ori mai multe fibre decat produsele din faina integrala
aproape de doua ori mai multi aminoacizi esentiali decat ouale
26 de substante antiinflamatoare
46 de antioxidanti pentru o viata lunga si sanatoasa
valori mari de acizi grasi omega 3,6 si 9
hormonul vegetal aeatina
cea mai mare concentratie de clorofila dintre toate plantele studiate
toti aminoacizii esentiali si aproape toti neesentiali intr-un profil de amino acizi
substantele miraculoase zeatina si salvestrol, raspunsul naturii la problema cancerului.


Antioxidanti
Radicalii liberi sunt cei mai mari dusmani ai sanatatii noastre, cei care provoaca imbatranirea prematura si cauzele principale ale bolilor cornice.
Daunele provocate de radicalii liberi pericliteaza si viata neuronilor, conducand astfel la boli cum ar fi Alzheimer, Parkinson si scleroza laterala amiotrofica.
Antioxidantii sunt contracandidatii radicalilor liberi. Acestia pun la dispozitia radicalilor liberi, electroni pentru a-i stabiliza si a-i neutraliza.
Radicalii liberi conduc la o imbatranire timpurie, la boli precum cancerul, diabetul sau artrita si la bolile degenerative ale creierului.
Creierul produce mai multi radicali liberi decat alte organe de aceea are nevoie de mult oxigen si de substante nutritiv 60% din masa uscata a creierului este formata din grasime, iar grasimile se afla in pericol sa devina rancede prin oxidare datorita oxigenului.
Jean Carper spune:” Salveaza-ti creierul, mananca fructe si legume”
Aceste alimente contin o cantitate mare de antioxidanti cm ar fi vit. C, vit. E, beta-caroten ca licopina si zeaxantina, coenzima Q10, enzimele, polizaharidele, flavonoizii si polifenolnii. Acesti antioxidanti protejaza corpul impotriva cancerului si creierul impotriva degenerarii si distrugerii.
Prin testul ORAC poate fi masurata puterea antioxidanta a diferitelor tipuri de fructe si legume. (vezi cap. ORAC)
Moringa contine multi polifenoli care au de asemenea un efect antioxidant.
Despre Frunzele proaspete de Moringa se stie: contin 680mg polifenoli/100gr iar frunzele uscate contin 3470mg/100gr.
In 100gr frunze uscate de Moringa Oleifera se regasesc 3960mg de flavonoizitotali cu efect antioxidant.
Zeatina este un puternic antioxidant.


Minerale
De asemenea si mineralele, care reprezinta samburele vietii, se regasesc din plin in planta Moringa. Corpul nostru este format in materie de 5% minerale.
Daca in urma cu 50 de ani toate aceste necesitati erau extrase din hrana vegetala, acum, datorita substantelor folosite in culture procentele de sanatate din fructe si legume au scazut simtitor.
Cercetatorii au creat tipuri de plante cu aspect placut si care sa reziste o perioada indelungata la depozitare, dar au trecut cu vederea continutul de minerale si microelemente astfel ca broccoli au pierdut 75% din calciu, capsunii au pierdut 55% calciu, spanacul 60% fier, portocalele 67% fier.
Frunzele de Moringa Oleifera au un continut variat de minerale si vitamine vitale vietii. Cu numai 25 gr de pulbere de frunze Moringa puteti acoperi 41% din necesarul zilnic de calciu, peste 125% din cantitatea recomandata de calciu, 60% din cantitatea recomandata de magneziu si 71% din cantitatea de fier. Frunzele Moringa Oleifera contin 260mg caliu pe 100gr, iar pulberea de frunze uscate contine 1300mg in 100gr. Caliul este un mineral recomandat pentru prevenirea si combaterea stresului, deoarece reduce efectul adrenalinei. Acest mineral asigura o buna digestie deoarece stimuleaza peristaltismul intestinal., fortifica inima, asigura contractii regulate ale inimii, scazand astfel riscul producerii unui infart.


Frunzele Moringa Oleifera contin 440mg calciu/100gr in timp ce spanacul contine 120, branza 480, fasolea 60 iar nucile 70mg.
Persoanele care incearca sa asigure necesarul de calciu din produse de origine animala, fac o mare gresala, deoarece proteina animala contine calciu, dar aceiasi proteina supraacidifica organismul, deoarece prin metabolism se creeaza acizi pe care corpul ii neutralizeaza prin calciul eliberat din oase. Plantele ajuta la bazificarea corpului, de aceea pe termen lung, plantele reprezinta optiunea corecta pentru profilaxia osteoporozei.
In unele tari de pe glob, cum ar fi China, Japonia, unde consumul de branzeturi obtinute din lapte provenit de la animale, a fost redus, osteoporoza este aproape necunoscuta.


Zinc si Mangan se regasesc din plin in arboreal Moringa. Zincul este important pentru sistemul nostrum imunitar, ajutand functiei a peste 200 de enzime.
Zincul grabeste vindecarea ranilor, este responsabil pentru stocarea insulinei reinnoirea celulelor si coordonarea nervilor, a creierului si a activitatii musculare, sustine cresterea normala si dezvoltarea fetusilor si a copiilor.
Zincul este folosit in tratarea bolilor de piele si a caderii parului. Manganul activeaza diferite enzime care ajuta digestiei si productiei de hormoni sexuali. Cea mai mare cantitate de mangan se afla in oase, ficat, pancreas si creier. Cantitatea zilnica recomandata adultilor este de 2 – 5 mg. Moringa contine 5mg Mangan in 100gr de frunza sau in 50gr de pulbere de frunza.
Magneziu este si el un mineral important iar pulberea Moringa contine pana la 370mg/100gr. 60% din continutul de magneziu al corpului se regaseste in oase si dinti, dar si in muschi. Magneziul ajuta la scaderea hipertensiunii, protejaza inima, mentine sanatatea oaselor si joaca un rol important in profilaxia si in tratamentele cancerului. Cantitatea zilnica recomandata este de 280mg pentru femei si 350gr pentru barbati. Persoanele care sufera de diabet, femeile gravide si sportivii necesita o cantitate mai mare de magneziu.
Fierul se numara printre cele mai importante minerale.
100 gr de frunze Moringa sau 25 gr de pulbere de frunze sunt suficiente pentru a asigura necesarul de fier zilnic al unui adult, care este de 10 – 20 mg
Fosforul este important in realizarea metabolismului in cellule cat si pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Acest mineral este important in mentinerea echilibrului acido-bazic in intregul corp. Frunzele Moringa contin 100mg fosfor in 100 gr, iar pulberea obtinuta din frunzele uscate contine o cantitate dubla.
Cuprul
Seleniul
Sulful
Vitamine
Vitamina C
Vitamina B B1, B3, B5, B6, B7, B9, B12
Vitamina A
Vitamina E


Proteine
Aminoacizii izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina trebuie asimilati prin hrana, deoarece organismul uman nu ii poate produce singur.
In special pentru vegetarieni, vegani sau cei care consuma numai hrana raw este foarte important consumul de proteine vegetale cum ar fi cele din Moringa, din sucul de orz verde sau algele AFA. Pulberea de frunze Moringa contine 926 mg de triptofan la 100gr, din care creierul nostru produce hormonul starii de bine. Pe langa Moringa Oleifera triptofanul se regaseste in cantitati considerabile in banana, susan, ananas, alge AFA, papaya.
Grasimi
Acizi grasi
Acidul oleic
Clorofila
Polifenolii
Flavonoli: epicatechina, catechina


Salvestrol
Provine din latinescul ‘salvare’, apartine grupei fitoalexinelor, care sunt anticorpii pe care plantele ii formeaza impotriva mucegaiului, a bacteriilor, a virusilor, a radiatiei ultraviolete si a insectelor. Aceste substante impiedica formarea celulelor canceroase. Celulele tumorale mor, in timp ce cele sanatoase raman neafectate. Salvestrolul este amar si este continut intr-o cantitate benefica sanatatii doar in culturile ecologice. De aceea oamenii care se hranesc cu produse biologice sunt mai protejati impotriva cancerului.
Salvestrolul nu combate doar cancerul. Are si proprietati antioxidative, aniimflamatoare, aseptice, antivirale, de protectie neuronala.
Salvestronul nu se gaseste doar in Moringa Oleifera, ci si in anghinare, creson, rucola, germeni de soia, morcovi salbatici, telina, vinete, dude, struguri, macese, frunze de ciulini, boabe de paducel. Majoritatea sunt produse care nu se intalnesc in hrana noastra zilnica.
Termenul de salvestrol a fost marcat de profesorul britanic de chimie clinica Gerry Potter pentru o grupa aparte a substantelor nutritive din plante, care reactioneaza cu o enzima CYP1B1. Aceasta enzima se gaseste in celulele tumorale, nu in cele normale.
Testele de laborator au demonstrat capacitatea de distrugere a celulelor canceroase in proportie de 95%.

.

Produse asociate cu Moringa - Daily Recharge

.

  
  

  
  


  

Newsletter

 
Vrei sa fii informat prin email despre reduceri, promotii si noutati?





  

  
  


  

Marturiile clientilor

 

Locuiesc in Italia si in urma cu 3 luni am urmarit o emisiune cu doamna doctor Mihaela Olaru care vorbea despre prevenirea si tratarea chisturilor...

Luiza - 40 ani

Vezi mai multe marturii